+358 046 856 1995

Laukka

Juokseville hevosille laukka on välttämätöntä.

Laukka on yksi hevosen kolmesta peruskäytävästä kävelyn ja ravin ohella. Jokainen hevonen voi laukkaa, mutta laukan laatu vaihtelee.
Vain kaksi hevosta on saavuttanut arvosanan 10 Islannin hevoskasvatuskatsauksessa. Nämä arvosanat suoritettiin myös -77, -82 ja -83. Vaatimukset ovat kuitenkin lisääntyneet, joten hevoset saavat todennäköisesti erilaisia vaiheita tämän päivän tuomiossa.


Islanninhevosia on tällä hetkellä 113, joiden laukka arvosana on 9,5, pieni määrä luokiteltuja islanninhevosia. Se voi johtua siitä, että laukkaharjoittelu saattaa olla vähemmän havaittavissa kävelyillä hevosilla.
Mutta laukkaaminen on yhtä arvokasta kuin ravi ja toltti. Laukka parantaa muita askeleita ja lisää hevosen joustavuutta, tasapainoa, voimaa ja vakautta.

Laukkaharjoittelu on tapa vahvistaa ja harjoitella hevosta.

Laukkaharjoittelu jää usein huomiotta, koska askelratsastus on saanut eniten huomiota ratsastuksessa. Laukkaaminen on loistava tapa kehittää muita askeleita. Laukka saa hevosen hikoilemaan ja sen liikkeet voivat muuttua sulavammiksi, mikä voi vaikuttaa positiivisesti erilaisiin nopeuksiin.
Näet melkein aina hevosen ravin paranevan sen jälkeen, kun hän on siirtynyt ravin tai laukan välillä. Ravin ja laukan välinen yhteys paranee ja vauhti tasaantuu.
Laukkaratsastus voi olla loistava tapa kasvattaa voimaa ja kuntoa. On tärkeää muistaa, että hevoset voivat väsyä, jos niitä hinataan liian hitaasti.
Laukka on loistava tapa antaa hevoselle ja ratsastajalle vaihtelua. Se voi myös auttaa hitaasti etenevää hevosta olemaan aktiivisempi ja avoimempi ratsastajan ehdotuksille.
Hevosilla voi olla erilaatuisia laukkaa. Se johtuu heidän koulutuksestaan, voimastaan, tasapainostaan ja muista askelista. Voit vaikuttaa näihin tekijöihin ja parantaa laukkasi laatua oikealla valmennuksella.
On tärkeää kouluttaa hevonen sekä vasen että oikea laukka. Lisäksi on tarpeen työskennellä molempien laukkojen kanssa varmistaakseen, että ne ovat tasa-arvoisia. On tosiasia, että syövän menestys korreloi suoraan syövän kehittymisen kanssa.
Laukka on kolmivaiheinen kävely, joka sisältää liukuvaiheen, jonka aikana hevosen jalat eivät kosketa maata.

Äänisignaali perusopetukseen

Laukkaharjoittelu voidaan aloittaa opettamalla hevosia juoksemaan laukkaa, esimerkiksi käyttämällä pyöreää aitaa. Hevosen tulee oppia laukkaamaan ja hidastaa vauhtia, kun merkki annetaan.
Siitä on suuri apu, kun laukan nostamisen harjoittelu selästä alkaa. Äänimerkki voi ohjata apuvälineitä laukan nostamiseen. Voit käyttää mitä tahansa sanaa tai ääntä hyvän merkin lähettämiseen. Äänimerkkiä saa kuitenkin käyttää vain ampumiseen.
Hevosten tasapaino on luonnostaan vaihteleva laukkaa. Yksi hevonen voi pystyä laukkaamaan ympyrässä heti, mutta toisen on otettava muutama askel. Juoksu ja muu laukkaharjoittelu keskittyy hevosen nostoon, ei matkaan.
Hevosen tulisi aluksi pystyä kävelemään vain kolmesta neljään kertaa minuutissa. Sen jälkeen hevonen hidastuu. On tärkeää, että juoksija voi hallita kiihtyvyyttä ja hidastuvuutta. Jos näin tapahtuu, hevosen vauhtia tulee hidastaa jokaisen laukan jälkeen ja antaa levätä ennen seuraavaa.
Usein huomataan, että laukka on hevosille vaikeampi juoksussa. Tämä on tärkeää ottaa huomioon ennen ratsastuksen aloittamista.
Laukkaharjoittelun tavoitteena on, että molemmat laukat ovat yhtä vahvoja. Se saavutetaan molempien laukkojen pitkäaikaisella harjoittelulla. Laukkojen ilmeinen ero johtuu usein hevosen “vasen- tai oikeakätisyydestä” tai mistä tahansa muusta vinoudesta. Vinoutumisen korjaaminen erilaisilla kävely- tai kouluratsastusharjoituksilla voi myös parantaa laukan laatua.

Hevosen laukkaamisen apuvälineet

Jotta ammunta onnistuisi, sinun on valmistauduttava hyvin. Hevosten tulee olla tasapainoisia, joustavia ja halukkaita tottelemaan ratsastajan käskyjä.
Hevosen tulee olla valmis siirtymään ravista tai ravista laukkaan. Myöhemmin hevosen tulee kehittyä kävelystä ja seisomasta. Olennaista on huomioida hevosen laukkakyky sekä ratsastajan koulutus ja taidot. On elintärkeää, että ratsastaja tunnistaa oikean ja vasemman laukan etujalkojen liikkeiden perusteella.
Ratsastajan tulee käyttää äänimerkkiä laukkaaessaan. Tämä äänimerkki opetettiin hevoselle juoksuvaiheen aikana. Erinomainen liike on ensisijainen tapa hevoselle liikkua laukkaa. Ratsastajan on kuitenkin annettava laukan apuvälineet myös istuimelle ja pohkeille alussa. Hevonen oppii yhdistämään laukkaamisen apuvälineet ja liikkeet toistuviin harjoituksiin.
Ratsastaja nostaa laukkaa liikuttamalla lantiota eteenpäin niin, että laukan sisäpuoli (jommallakin puolella) nousee hieman. Paine molempiin ischia-luihin on yhtä suuri, vaikka sisempi on puristunut enemmän. Jännitys saadaan aikaan siirtämällä lantion asentoa eikä ratsastajaa nojaa sisäänpäin ylävartalollaan.
Ratsastajan sisäpohkeen tulee olla satulan vyöllä, kun taas ulomman pohkeen tulee olla hieman sen takana. Osoittaaksesi hevoselle minne mennä, aseta hevonen hieman sisäänpäin. Laukka-valmistelut tehdään ulomman pohkeen kanssa, jotta hevosen takaneljännes vetää sisäänpäin ja antaa sen taipua sisemmän pohkeen ympärille.
Laukkaa tehdään pohkeen sisäpuolelta. Kun hevonen siirtyy, ratsastajan on käytettävä sisäohjaa seuratakseen hevosta. Tässä tapauksessa hevosen sisätaka- ja etujalka saa ns. “tilaa” lisätä haluttua laukkanopeutta. Ulkoohjat ohjaavat hevosen nopeutta, pään asentoa ja kiihtyvyyttä.

Nuorta hevosta voi auttaa suuntaamalla hänen katseensa ulospäin.

Joskus on helpompi opettaa hevosia laukkaamaan, kun ne asetetaan hieman ulospäin. Ulkoohjaimien tulee olla tuetut, ja sisäohjien tulee olla vapaat, jotta hevonen voi venyttää sisäpuolensa. Kyse ei ole sen asettamisesta ulospäin, vaan sekä sisäisten että ulkoisten ohjasten tukemisesta!
Oikein suoritettu laukka edellyttää, että ratsastaja pysyy satulassa mukavassa, rennossa asennossa. Se on välttää kannustamasta hevosta laukkaamaan. Se ei ole hieno siirtymä laukkaa. Kyse on hevosen ajamisesta yhteen.
Tästä säännöstä on poikkeuksia. Esimerkiksi kiinteä viisikärkinen hevonen voi tehdä laukkaamisesta vaikeaa. Tällaisissa tapauksissa ratsastajan on kevennettävä hevosen taakkaa nousemalla kolmen pisteen istuimelle auttamaan hevosta laukkaan.

Tarkkoja apuvälineitä nostoon

Ajoitus on kriittinen tekijä ampumisessa. Laukauksen ajoitus on ratkaiseva. Ratsastajien tulee aistia hevosen liikkeet ja tuntea, kun hän vastaa työntämällä ulkojalalla. Ratsastajan on annettava hevosen liikkua rennosti, jotta hän voi siirtyä sujuvasti.
Ratsastajan avun ajoituksen ja tarkkuuden lisäksi on otettava huomioon laukkapaikka. Varsinkin alussa on tärkeää suunnitella, missä hevonen nostaa galopin.
Hevosen vinouden vuoksi toinen puoli on voimakkaampi kuin toinen. Hevonen pyrkii lisäämään laukkaa vastakkaisella puolella. Hevosen laukkaa on helpompi hallita suorilla teillä tai urilla ratsastaessa kuin mutkista riippuen. Laukkaa kannattaa harjoitella ratsastusareenan kulmissa, joissa hevonen taipuu automaattisesti pohkeensa ympäri.
Muista antaa ohjaille riittävästi tukea. Laukkaa voi selventää siirtämällä hevosen ulos. Ohjaa sitten valjaat kunnolla.
On hyödyllistä tehdä ympyrä, kun harjoittelet laukkaa. Sen avulla hevonen ja ratsastaja voivat työskennellä yhdessä pyöreän uran luomiseksi. Hevonen voi rentoutua laukkaa enemmän, mikä auttaa sitä löytämään tasapainonsa.
Hevonen voi oppia laukkaa harjoittelemalla sitä eri paikoissa. Tavoitteena on nostaa molemmat laukkaat suoraan ajettaessa.
Hevonen on palkittava, jos se nostaa laukkaansa hyväksyttävästi. Ratsastaja hidastaa hevosta, säätää laukkaa olosuhteisiin sopivaksi ja yrittää uudelleen kentän mutkassa tai kulmassa.

Se on suhteellisen helppo tehdä kerralla.

Se ei tarkoita, että sinun täytyy laukkaa pitkiä matkoja kerralla. On tehokkaampaa kouluttaa hevostasi toistamalla hyvin suunniteltuja ja suoritettuja laukkoja ja antamalla hevosen levätä askeleiden välillä.
Hitaat, kootut galopit ovat fyysisesti vaativia. Siellä testataan hevosen vatsalihaksia, reisilihaksia ja levylihaksia. Jos hevoselta vaaditaan liikaa harjoituksen alkuvaiheessa, se voi väsyä nopeasti. Tasapainon menetys luonnehtii väsymystä. Hevonen painaa ohjakset alas tullakseen etupainotteisemmaksi.
Hevosen tulee voida vapaasti laukkaa ilman ratsastajan vaikutusta aluksi. Ratsastajan tulee istua mukavassa kolmipiste- tai kevyessä istuimessa, ja ohjakset tuntuvat helpoilta. Hevonen löytää tasapainonsa parhaiten laukkaa, kun se on kevyessä tai kolmen pisteen sydämessä. Hevonen oppii tasapainottamaan laukan ratsastajan opettaessa häntä istumaan ja käyttämään muita apuvälineitä.
Hevonen päättää, kuinka paljon apua ratsastajan on annettava hevoselle laukkansa ylläpitämiseksi. Nelikulkuisilla hevosilla on yleensä nopeampi laukka ja nopeampi tahti.
Hevosilla, joilla on vakaa viisi askelta, voi olla vaikeuksia pitää laukkaa ja laukkaa. Ratsastajan tulee tukea hevosta asettamalla selkänsä maahan ja, mikäli mahdollista, käyttämällä pohkeen sisäpuolta ja istuinta.

Laukan ongelmia

Ristilaukka

Hevosen tyypistä riippuen voi tapahtua eri tilanteissa, että hevonen murtautuu poikkilaukaan. Ristilaukka on paikka, jossa hevosten etu- ja takaosa ovat oikealla, kun taas päinvastoin. Ristilaukka on epämukavaa ratsastajille, koska ne tuntuvat jäykiltä ja kuoppaisilta.
Ristilaukka on usein merkki huonosta tasapainosta. Ristilauka voi johtua siitä, että hevoset menettävät vauhtinsa tai arvonsa passin aikana. Jotkut hevoset voivat myös vaihtaa puhtaasta laukkaa ristilaukkaa, kun niiden nopeus kasvaa.
Ristilaukka on vaarallinen, koska hevonen voi potkaista itseään kantapäihin tai etujalkaan.

Hevosen tulee hidastaa vauhtia crerissä valmistautuakseen uuteen laukkaan.
Ratsastajan on suoritettava laukan nosto varovasti vähentääkseen hevosen ylitys mahdollisuutta ristikkäispäässä. On tärkeää pitää vauhti alussa hidas ja antaa hevoselle aikaa löytää tasapaino laukan aikana. Ratsastajan tulee istua mukavalla kolmipisteistuimella tai kevyellä istuimella, ja ohjakset tuntuvat pehmeiltä.

Passilaukku

Hevosten, joilla on kiinteä askel, saattaa olla haastavaa säilyttää laukkansa, varsinkin jos hevoset ovat voimakkaita. Hevosen kävelystä tulee enemmän syöttöä ja vauhtia kaksitahtia. Hevonen voi kamppailla hitaasti laukkaakseen tai pudota avaimeen. Hevosta tulee rohkaista kulkemaan nopeammin, jotta se ei putoa kulkureitille.
Muita “passi Gallon” ominaisuuksia ovat hevosen etupaino, kehon jäykkyys ja lyhyt lentovaihe laukan aikana.
Ensimmäinen askel passipussin korjaamisessa on opetella juoksemaan ja tekemään muita toimintoja. Sinun on koulutettava hevostasi kouluratsastusharjoituksilla, jotta se liikkuu ja sen kyljet pehmenevät.
On välttämätöntä harjoitella monia siirtymiä laukkaan. Tämän tyyppiset hevoset voivat siirtyä ravista ja laukkaa, joten hevosen ei tarvitse kiirehtiä laukan aikana.

Recent Posts